Mi sem gondoltuk volna még tavaly, hogy egy éven belül ennyire sűrű lesz a program. Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk összegyűjteni, hogy mi is történt az elmúlt hónapokban. Ahhoz képest, hogy ezt még mindig hobbiként definiáljuk, és csak a rendes munkánk és a családunk mellett foglalkozunk vele, nagyon tartalmas és tapasztalatokban, utazásban gazdag nyár áll mögöttünk (és ehhez mérten érdemes viszonyítani pl. a sütőink mennyiségét).

Az egyik legfontosabb esemény (hogy rögtön ellent is mondjunk a hobbiként való definiálásnak) Gábor sikeres és kitűnő szakácsvizsgája június 23-án, így végre adott a komoly szakmai háttér is a működéshez.

Na de menjünk sorjában.

Az év azzal kezdődött, hogy beszereztünk egy nagyobb méretű sütőt, amivel egy májusra tervezett sümegi esküvőt terveztünk megoldani (150 fővel). Végül úgy hozta a lehetőség, hogy egy nagy BBQ Pit Box Compert tudtunk venni, amivel lazán tudunk sütni ekkora társaságra.

Természetesen az esküvőt elvitte a COVID (jobban mondva eltolta), így volt alkalmunk alaposan kitanulni az új eszközt. Sok mindent kipróbáltunk, de kialakult a standardunk is az év során, amit bármikor, bárkinek szívesen vállaltunk el: oldalas offset smokerben fával sütve, valamint pulled pork és csirke(comb). Emellett elkezdtünk foglalkozni marhahússal (oldalassal és szeggyel próbálkoztunk), csülökkel, készítettünk rengeteg hamburgert és steaket, és félig-meddig a véletlennek köszönhetően rátaláltunk pár olyan finomságra, amit még inkább a magunkénak érzünk a szokásos BBQ-menü mellett: füstölt BBQ töpörtyű, füstölt petrezselymes-vajas krumpli, BBQ papszelet (na jó, ez annyira új, hogy még alig próbáltuk ki). Kipróbáltunk új húsokat (szürkemarha, kakas, kecske és ló), legnagyobb örömünkre ismét készíthettünk rackát, és volt lehetőségünk újra vadhúst is a rácsra tenni.

Sütőink listája pedig már igen hosszú. A három ProQ tölténysmoker mellett egy Old Smokey, egy gömbgrill, egy Jamestown offset smoker (ami minden olcsóság, fikázás és köpködés ellenére egy igen kitűnő és sokoldalúan használható eszköz, csak hát meg kell tanulni kezelni, aminél nyilván könnyebb a fújolás), a BBQ Pit Box Comper L és a nagy gázgrill vethető be sütésre. És hogy a tálalás alatt se hűljön ki az étel már négy elektromos melegentartó tudunk gondoskodik.

Bővítettük a szakirodalmat is, beszerezve Aaron Franklin steak könyvét, Myron Mixon nagy összefoglalóját és egy csodálatos fotóalbumot a texasi BBQ világáról.

Kiegészült ugyanakkor a tevékenységünk egy új elemmel. A tavasz folyamán rátaláltunk a Black Rock Charcoal által gyártott és forgalmazott faszénre, ami minőségben és árban is köröket rávert az áruházi faszénre, amit eddig használtunk. Rövid időn belül viszont olyan sok fogyott, hogy hamar felmerült annak ötlete is, hogyha már egyszerre sok mázsát veszünk, miért ne vegyünk annyit, hogy abból tudjunk tovább is adni. Így aztán Bicske környékén elkezdtük a faszén a kiszállítását, úgy néz ki, hogy régebbi és újabb ismerőseink legnagyobb megelégedésére (nem utolsó szempont, hogy nagyon sok új ismeretséget kötöttünk így a környékről azokkal, akik a szabadtéri sütés valamilyen formáját gyakorolják).

A sütéshez a húsokat, ha csak tehettük, Bicskén, a Kemenczky Húsboltban szereztük be, aminek tulajdonosával, Csabával és feleségével, Edittel igen jó kapcsolatot alakítottunk ki. Ezen felül a legtöbbször a Budafoki Szomszédok Piacán vásároltunk a Serfőző&Tsa boltjában.

Összefoglalva a munkáinkat röviden (természetesen az otthoni családi eseményeket és saját kedvtelésből történő sütéseket nem ide értve):

  • Június 21: oktatással egybekötött sütés Budakeszin. Készült sörre ültetett egész csirke, oldalas és pulled pork. Na meg persze töpörtyű (az a legtöbb esetben hozzá jár a sütésekhez). Ebédre meg hamburger volt.
  • Június 27: 40. születésnapozás Bicskén. Marha- és vaddisznóoldalast sütöttünk, elé/mellé hamburgert és mézes-camambertes padlizsánt bazsalikommal és szárított paradicsommal (sajnos túl sok fotó nem készült).
  • Július 26: vacsora a Backyardban. Megizzadtunk vele, mert a hely adottságai hoztak kihívásokat, de sikeresen vettük végül az akadályt. Vendégeinknek marhaszegyet, pulled porkot és tarja steaket sütöttünk, amit szendvicsben vagy krumplival kaptak (és végre normális fotók is készültek, köszönjük!)
VID_20200726_091414
  • Augusztus 8: Anna és Áron esküvője a békásmegyeri Szent József plébánián. Eddigi munkáink közül talán a legélvezetesebb volt ez a 150 fős lengyel-magyar esküvő. Azon túl, hogy az egyik legszebb kocka-együttállást kaptuk el a plébános Volvójával, nagyon jó hangulatban telt el a nap.

Az esküvőre igyekeztünk sok mindennel készülni, különösen azért is, mert a menyasszony nem evett húst (ideális körülmény a BBQ-hoz), így a pulled pork és a csirkecomb mellett készült ismét mézes camambert-es padlizsán szárított paradicsommal és bazsalikommal, sült-füstölt krumpli, salátákkal és savanyúságokkal, végül – de nem utolsó sorban – grillezett camambert-rel. (A profi fotókat köszönjük a Yes In Budapest fotósának.)

  • Augusztus 22: Tanyamozi a ráksi piacon. A már több éve működő, a környékbeliek és a turisták kedvenceként is híres piacon szombat este filmvetítés indult, remélhetőleg hagyományteremtő jelleggel. A Séf című filmhez pulled pork szendvics készült tarjából.
  • Augusztus 28-29: Falunap Tornabarakonyban. Alig egy héttel később az ország teljesen ellentétes oldalán, a Zemplénben mutattuk be Adriékkal (a karantén miatt igazából Zsolttal és lányukkal, Piroskával), hogy mi fán terem a rackahús, és abból mit lehet sütni. Péntek este érkezés után rackaborda és zöldségek készültek grillen a szállásunk udvarán (szép kis tömeget vonzva be a kertbe), majd másnap a falunapon aprított (chopped) fűszeres racka lapockát készítettünk az arra járóknak (így nem kis büszkeségünkre a félig-meddig innen származó, és itt fellépő Szent Efrém Férfikarnak is). Sajnos a pita nem lett a legjobb választás (kicsi is volt, és a grillen is könnyen szétesett pirítás közben), de a hús íze kárpótolt mindenért.
  • Szeptember 3: csapatépítő Százhalombattán. Az első olyan sütésünk, ahol otthon készült el a hús, és sütő nélkül mentünk ki a helyszínre, csak a kész ételt szállítva a melegítőkben (na jó, az első Bicskén kívül). A vacsorához oldalast és pulled porkot vittünk.
  • Október 18: Missziós világnap Bicskén. A Katolikus Egyház ünnepére a Bicskén szolgáló verbita szerzetesek nagyszabású hétvégét szerveztek, amelyre elhívták több, Magyarországon lévő szerzetestársukat (lengyel, indonéz és indiai atyák jöttek el). A szombati előadásokat, találkozókat a vasárnapi miséket követő nagy közös étkezés zárta le, amelyre pulled porkot csináltunk csirkecombbal, reggelire kiegészítve ezt zöldfűszeres kecskecombbal, ami kivívta a keleti atyák elismerését is.

És hogy mi jön most? Nem tudjuk, csak terveink vannak. Jó lenne jövőre elindítani a lakáséttermet, hogy kevesebbet kelljen utánfutóra pakolászni, és kiszámíthatóbbá váljék a munka, jó lenne kialakítani azt a saját ízvilágot és menüt, amit egész nyáron tervezgettünk sütés és utazás közben, jó lenne fejleszteni és egyszerűsíteni az eszközparkot… Terveink vannak, titeket meg várunk szeretettel legközelebb is. Köszönjük a sok bizalmat, bíztatást és visszajelzést!

Egy jó hozzászólás jó lenne

Hozzászólás